En historisk återblick inför Hylliederbyt

En historisk återblick inför Hylliederbyt

En historisk derbymatch spelas på onsdagskvällen när Ariana FC möter den klassiska Malmöklubben Hyllie IK (tidigare Vintrie IK 1930) på båda lagens hemmaplan.

Inom klubben är vi väldigt måna om att informera våra åskådare och följare om vad som händer på plan, men väldigt sällan avslöjar klubbens ansvariga vad som händer bakom kulisserna. Men inför derbymatchen mot Hyllie IK vill klubbens ledning bjuda Ariana-fansen och våra fotbollsintresserade följare på lite information om relationen mellan klubbarna sedan kommunen bestämde sig för att Ariana ska flytta in till Hyllie IP.

2016

Ariana FC registrerades under sommaren 2015 och de första tävlingsmatcherna började man spela i reservserien 2016. Hemmatcherna spelades på konstgräsplanen och under säsongen tar man hem 12 raka vinster och kunde därmed få plats i det svenska seriesystemet med start i division 7 året därpå.

Under samma år spelade Hyllie IK:s herrar en fantastisk säsong då man hamnade tvåa i division 4 och lyckades vinna sin grupp i kvalspelet för att avancera till division 3 inför säsongen 2017.

2017

Ariana FC och Hyllie IK hade ingen relation överhuvudtaget och Ariana ansågs vara en temporär gäst som bara väntade på att bli tilldelade en annan idrottsplats. Men kommunen var fast bestämda över att Ariana ska fortsätta spela division 7 på Hyllie IP och där fanns inget annat ställe som var ledigt.

Säsongen drar igång och Ariana snittar ca 300 åskådare på sina matcher nere på konstgräsplanen. Man börjar etablera sig på idrottsplatsen och kommunen bygger in ett litet förråd i ett av omklädningsrummen så att laget kan förvara sitt material på plats, istället för att köra runt allt i sina bilar. Nu var inte Ariana längre en gäst.

Under 2017 bestämde sig klubbens ledning för att försöka bryta isen och skapa en god relation med Hyllie IK, då det kan gynna båda klubbarna i längden. Vi hade ju aldrig träffats, pratats eller lärt känna varandra. Där fanns ingen konflikt, men utan tvekan fanns det bara fördomar i luften, från båda sidor. Arianas samordnare och spelare, Zahoor Suleman, tog kontakt med Hyllies dåvarande ledning och erbjöd att bjuda på en lunch och diskutera ett eventuellt samarbete. Efter att ha käkat en afghansk lunch på Ariana Restaurangen lyfte vi upp frågan om ett eventuellt samarbete, men signalen från dåvarande klubbchefen Olof Persson var tydlig: Vi har inga långsiktiga ambitioner att samarbeta med er och idrottsplatsen är för liten för att vi båda ska få plats. Ni måste be kommunen att flytta er till en annan idrottsplats!

Med dessa orden avslutades vår första kontakt och vi förstod att vi får köra vårt eget race. Under säsongen 2017 vinner Ariana division 7 överlägset och flyttas upp till division 6. Hyllie IK åker ut ur division 3 och hamnar i fyran.

2018

Under 2018 fortsätter Ariana FC avancera i seriesystemet och tar sig vidare genom sexan till division 5. Hyllie IK blev av med nästan hela sitt lag efter degraderingen till fyran och fick sig en tuff säsong, där man hamnade längst ner i tabellen.

2019

Inför säsongen 2019 fick Hyllie en ny ordförande och klubbchef. Det gjordes ett nytt försök att skapa en relation och det gick mycket bättre. Båda klubbarna har idag en mycket god relation och man önskar varandra mer än väl. Klubbarna försöker hitta olika samarbetsvägar och stötta varandra i att komma framåt. Ett exempel är att man nyligen gjorde klart med en satsande ung talang från Hyllie IK som började spela för Ariana FC.

På mindre än tre år har alltså Hyllie IK gått från trean till femman och Ariana från sjuan till femman. Nu möts man i en sista omgång i femman där Ariana leder serien överlägset, och Hyllie kämpar för att ha kvar sitt nya unga lag ännu ett år i femman.

Vi hoppas på att det blir en fin match ikväll och må bästa laget vinna!

UPPDATERING 2019-08-15

Ariana FC vinner matchen med 7-2!

#ForzaAFC